logo

Dronetag – 3D tisk krabiček pro dálkovou identifikaci dronů / případová studie

Případová studie společnosti Dronetag nám přináší podrobný pohled na využití 3D tisku při výrobě krabiček dálkové identifikace pro drony, která je klíčem k bezpečnému a regulovanému provozu v leteckém prostoru.

Dronetag je inovativní česká společnost, která se zaměřuje na zajištění bezpečného a regulovaného provozu dronů v leteckém prostoru. Nabízí moderní řešení pro identifikaci dronů pomocí pokročilých IoT zařízení a aplikací, které splňují nejnovější předpisy v USA i EU. Tyto nové předpisy vyžadují, aby byly existující drony vybaveny tzv. remote ID, tedy určitou dálkovou identifikací, která během letu vysílá identifikační data. Zvyšuje se tím tak bezpečnost leteckého prostoru a zajišťuje se dodržování místních předpisů upravujících použití dronů v dané oblasti.

Vzhledem k umístění těchto remote ID přímo na dron bylo klíčové, aby krabičky byly vyrobeny z technologicky pokročilého materiálu odolávajícího venkovním podmínkám a teplotním výkyvům, a zároveň měly detailní povrch. Dronetag se rozhodl pro aditivní výrobu, která umožňuje flexibilní úpravy designu a optimalizace modelu dálkové identifikace. Pro řešení této výzvy se společnost obrátila na firmu cotu, která se specializuje na 3D tisk stereolitografií, a mimo jiné, i na technologii DLP.

Jak se firma cotu tuto výzvu rozhodla řešit
Použitá technologie:
Asiga PRO 4K
Použitý materiál: Ultracur3D® ST 45 B

Po důkladném prozkoumání potřeb projektu identifikovala společnost cotu materiál BASF Ultracur3D® ST 45 jako ideální volbu. A to díky jeho nízké ceně a vynikajícím mechanickým vlastnostem, včetně vysoké rázové pevnosti a modulu pružnosti. Tento houževnatý reaktivní uretanový fotopolymer nabízí dlouhodobou UV stabilitu a vysokou ostrost, co zajišťuje trvanlivost a detailní zpracování tištěných součástí. Kromě samotného resinu se rozhodlo cotu také využít BASF Cleaner, který kromě zlepšení mechanické odolnosti zajišťuje matný vzhled povrchu, čímž dokonale doplňuje výhody materiálu BASF Ultracur3D® ST 45.

Pro tisk dílů byla použita tiskárna Asiga PRO 4K, která je známá svou přesností a schopností produkovat díly s výjimečnou detailností. Tato DLP tiskárna s vysokým rozlišením zajišťuje konzistentní výsledky v jakémkoliv výrobním prostředí. S intuitivním uživatelským rozhraním a pokročilými funkcemi, jako je technologie SPS, která umožňuje bezstarostný tisk bez čar, dosahuje Asiga PRO 4K přesnosti 10 mikronů a produkuje detailní a trvanlivé díly.

Díky využití aditivní výroby je možné design flexibilně upravovat, přizpůsobovat jednotlivým zákazníkům a optimalizovat model identifikačních značek. S využitím 3D tisku a materiálu Ultracur3D® ST 45 B se podařilo vytvořit součásti s vynikající kombinací vysoké pevnosti, dlouhodobé odolnosti a odolnosti proti nárazům. Díky této technologii je možné vyrobit 30 kusů za 3 hodiny (100 kusů denně), co umožňuje zákazníkovi vyrábět tisíce kusové série. Ve srovnání s alternativní metodou, jako je vstřikování plastů pomocí forem, která je časově náročná, drahá a obtížně se přizpůsobuje designovým změnám, toto inovativní řešení nejenže splňuje veškeré požadavky na bezpečnost a regulace leteckého provozu, ale také umožňuje snadné přizpůsobení a masovou produkci identifikačních značek pro různé typy dronů.

Při testování na různých 3D tiskárnách jsme se setkali s několika problémy. Levnější LCD tiskárny měly problém s kvalitou obrazu, často zanechávaly šmouhy na povrchu, a v místech, kde se spojuje ohniště, docházelo k defektům. Tyto tiskárny mají také nižší výkon, rychlost a nedisponují přesnou mechanickou konstrukcí, co může vést k náhodným čarám při tisku. Navíc levné LCD a DLP tiskárny často produkují nepřesné výtisky, co znamená, že každá krabička má jiné rozměry. Před sériovou výrobou je proto nutné tiskové úlohy dlouho ladit, aby krabičky při zapojení do sebe správně zapadly a nebylo potřeba je pracně zabrušovat. Pokud se při výrobě nepoužije přední a zadní část ze stejného páru, jsou rozdíly viditelné. Na tiskárně Asiga tyto problémy odpadají. Krabičky jsou vždy jedna jako druhá, rozměry přesně sedí, co zajišťuje opakovatelnost a konzistentní výsledky v čase.



Spolupráce společnosti Dronetag s cotu vedla k úspěšnému vývoji a výrobě Dronetag Mini, nejmenšího, nejlehčího a nejefektivnějšího zařízení pro identifikaci dronů na trhu. Cotu díky svým odborným znalostem v oblasti 3D tisku stereolitografií pomohlo Dronetag zhodnotit všechny fáze vývoje produktu a přejít od konvenčních výrobních technologií k inovativnějším řešením. Tato spolupráce a know-how cotu umožnila společnosti Dronetag vyvinout nové pracovní postupy a lépe pochopit ladění materiálů a vývojový proces potřebný pro úspěšnou výrobu dílů na míru.

 

“Pro výrobu našich produktů jsme si vybrali 3D tisk, protože nám tato flexibilní technologie umožňuje vyrábět miniaturní zařízení bez použití šroubů. Naše produkty by nebylo možné realizovat pomocí vstřikování plastů, z důvodu neustálého výzkumu a vývoje, přizpůsobení, log, úprav při vývoji a malých rozměrů. Díky vysoké flexibilitě řešení na míru jsme schopni vyrábět nejlehčí a nejmenší zařízení na světě. Spolupráce s cotu byla pro nás velmi přínosná a už teď se těšíme na další společné projekty.“

- Lukáš Brchl, generální ředitel společnosti Dronetag

 

Chcete zhmotnit svůj nápad? Kontaktujte nás a získejte profesionální poradenství v oblasti SLA 3D tisku. Navrhneme nejvhodnější materiál, postaráme se o kompletní výrobu vašeho produktu nebo vám dodáme a pomůžeme integrovat výrobní postup včetně technologie.

Zjistěte více o našich službách 3D tisku, prozkoumejte nabízené poradenství nebo si rovnou domluvte schůzku.

Používáme cookies