logo

Inovace ve výrobě: Materiál Ultracur3D® RG 3280 od společnosti BASF

Revolucionizace průmyslových procesů a zvýšení efektivity díky vysoké tuhosti a odolnosti vůči teplotám

V dnešním průmyslovém prostředí, které se neustále vyvíjí a klade stále větší důraz na inovace a efektivitu, hraje výběr správných materiálů klíčovou roli v úspěchu výrobních procesů. Jedním z materiálů, kterýsi získal naší pozornost, je Ultracur3D® RG 3280 od společnosti BASF. Tento keramický materiál není pouze obyčejným prvkem ve výrobě; představuje skutečnou revoluci v tom, jak jsou výrobní procesy prováděny, a nabízí řadu výhod a přínosů, které ovlivňují celé odvětví průmyslu.
 

Technické specifikace

Ultracur3D® RG 3280 je vysoce výkonný kompozitní materiál s unikátními vlastnostmi, které ho odlišují od ostatních materiálů používaných v průmyslové výrobě. Jednou z jeho klíčových vlastností je vysoká pevnost spojená s vynikající teplotní odolností, což umožňuje jeho použití i v extrémních podmínkách. Díky své odolnosti vůči korozi a opotřebení se RG 3280 stává preferovanou volbou pro výrobu komponentů, které vyžadují dlouhou životnost a spolehlivost. Tento materiál dosahuje extrémně vysoké tuhosti kolem 10 GPa a teplotní odolnosti nad 280 °C, což jej činí ideální volbou pro aplikace, jako je výroba forem, nástrojů a testování v aerodynamických tunelech.


Výhody a aplikace

Přínosy materiálu Ultracur3D® RG 3280 jsou mnohostranné a ovlivňují různé aspekty výrobních procesů. Jeho vysoká tepelná stabilita a odolnost vůči korozi ho činí ideálním materiálem pro výrobu nástrojů a forem používaných v 3D tisku a vstřikování plastů. Díky své schopnosti udržet precizní geometrické tvary a detaily je také vhodný pro výrobu složitých komponentů v automobilovém průmyslu a leteckém průmyslu. Další výhodou tohoto materiálu je jeho snadná zpracovatelnost a tisknutelnost, což přispívá k efektivitě výrobních procesů.

 

Případová studie 1: Revoluční přístup k výrobě malosériových forem pomocí aditivní výroby

BASF posouvá aplikace Rapid Tool a vstřikování do budoucnosti při zachování vysoké kvality a snížení režijních nákladů. Při aktualizaci výrobků nebo změně technologií často společnosti potřebují prototypy nebo malé série. Proces zajištění těchto klíčových dílů často ztěžuje vysoké náklady a dlouhé dodací lhůty tradičního vstřikování plastů. BASF využívá aditivní výrobu, aby poskytoval 3D tištěné formy nebo vložky forem, které jsou nákladově efektivní a mají výrazně snížené dodací lhůty.

Výzva: Vytvořit přesné formy nebo vložky forem za krátkou dobu a s omezenými náklady.
Řešení: Využití materiálu Ultracur3D® RG 3280 umožňuje rychlou a přesnou výrobu forem, které splňují nebo překračují požadavky procesu vstřikování plastů.
Výsledek: Aplikace Rapid Tool ukazuje, co je možné dosáhnout s AM a jak 3D tisk posouvá konvenční techniky výroby dílů, jako je vstřikování plastů, dopředu. Díky inovativním materiálům jako je Ultracur3D® RG 3280 může BASF nabídnout zákazníkům zkrácené procesní řetězce, nižší výrobní náklady, svobodu návrhu a schopnost zkrátit cyklus výroby dílů od návrhu po výrobu komponent pro vstřikování plastů na méně než 24 hodin.

Odkaz na celou případovou studii zde: Additive Manufacturing Delivers Durable Mold Parts for Quick Tool Production

 

Případová studie 2: Luxusní hodinky vytvořené pomocí 3D tisku

Tento jedinečný designový projekt byl proveden ve spolupráci s AnalogLab a mnichovským designérem a umělcem Markusem Beneschem. Jakože průmysl stále hledá nové, inovativní materiály, které pomohou výrobkům vyniknout, AnalogLab se chopil příležitosti vytvořit jedinečné tělo hodinek s Ultracur3D® RG 3280. Tento materiál špičkové kvality nabízí keramický dotek a pocit, což ho činí ideálním pro tento projekt.

Výzva: Použít materiál speciálně navržený pro výrobu forem
Řešení: Využití materiálu Ultracur3D® RG 3280 pro výrobu luxusních hodinek limitované edice, který splnil požadavky na volný návrh a jednoduchou opakovatelnost.
Výsledek: Tyto unikátní hodinky byly vystaveny na Milánském týdnu designu, co nasvědčuje tomu, že tento nový a inovativní materiál nebyl nikdy použit pro spotřebitelskou aplikaci této povahy. Po úspěchu této spolupráce zvažují AnalogLab a Forward AM možnosti škálování pro budoucí projekty.

Odkaz na celou případovou studii zde: Luxury Watches Created with 3D Printing

 

Závěr

Materiál Ultracur3D® RG 3280 představuje revoluční krok v oblasti aditivního výrobního průmyslu. Jeho vynikající mechanické vlastnosti a schopnost odolávat extrémním teplotám ho činí ideální volbou pro náročné aplikace ve výrobě forem, lisování a aerodynamických testech. S tímto materiálem mohou firmy dosáhnout vyšší úrovně přesnosti a efektivity ve svých výrobních procesech. Očekává se, že vlastností materiálů BASF RG 3280 budou hrát ještě významnější roli v budoucnosti průmyslové výroby a přispějí k dalšímu pokroku v oblasti inovace a technologického rozvoje.

 

KOUPIT BASF RG 3280 v našem e-shopu

 

Chcete zhmotnit svůj nápad? Kontaktujte nás a získejte profesionální poradenství v oblasti SLA 3D tisku. Navrhneme nejvhodnější materiál, postaráme se o kompletní výrobu vašeho produktu nebo vám dodáme a pomůžeme integrovat výrobní postup včetně technologie.

Zjistěte více o našich službách 3D tisku, prozkoumejte nabízené poradenství nebo si rovnou domluvte schůzku.

Používáme cookies