logo

SLM (Selective Laser Melting)

Jak tato technologie 3D tisku funguje? Jak vznikla a kam spěje? Pro koho je určena? Jaké jsou její výhody a nevýhody?

V angličtině nazývané Selective Laser Melting nebo Direct Metal Laser Sintering (DMLS) případně Laser Powder Bed Fusion (LPBF).

Jde o jednu z technologií kovového 3D tisku.

 

Jak to funguje

Technologie je v principu velmi podobná metodě SLS. Zde ale nedochází ke spekání ale k úplnému roztavení kovového materiálu. Výtisk tedy není tvořen jednotlivými částicemi spečenými dohromady, ale díky tavení vzniká homogenní výrobek s lepšími fyzikálními vlastnostmi. Proto je možné výtisky použít jako funkční finální výrobky.

Protože tento druh tisku nevyžaduje podpory, je možné tisknout i organické tvary nevyrobitelné klasickými kovoobráběcími procesy. 3D tisk při této technologii musí probíhat ve speciální atmosféře - v komoře s ochrannou atmosférou inertních plynů jako je argon nebo dusík.

Tyto tiskárny využívají mimořádně silné lasery usměrňované speciálními zrcadly.

Tisknout tímto způsobem je možné z různých kovů jako je měď, hliník, chirurgická ocel, kobalt, chrom, titan, platina nebo wolfram. Tyto kovy musí být napřed rozemlety na úroveň super jemného prášku.

Tento druh 3D tisku je vhodný jen pro profesionální využití. Vysoké ceny těchto tiskáren a jejich provozu je činí nedostupnými pro většinu českých firem. Proto doporučujeme využití služeb profesionálního partnera v oblasti 3D tisku. Poskytujeme ho i v naší firmě, proto nás neváhejte kontaktovat.

 

Historie

Velké výrobní firmy v oblasti automobilového a leteckého průmyslu už od vzniku 3D tisku, obzvláště technologie SLS, projevily zájem o tisk z kovu.

Tato technologie 3D tisku vznikla v roce 1995 na německém Fraunhofer Institute ve spolupráci nejprve se společností F&S Stereolitographietechnik GmbH a od začátku roku 2000 i MCP HEK GmbH, která se brzy přejmenovala na MTT Technology GmbH a nakonec v roce 2014 na SLM Solution GmbH.

Cílem spolupráce po roce 2000 bylo vytvořit prodejné 3D tiskárny založené na technologii SLM. Druhým průkopníkem této technologie je německá společnost EOS. Ta vytvořila postupně svoji vlastní technologii, kterou nazvala DMLS. Od roku 2002 EOS začala spolupracovat se společností Trumpf na základě dohody o výměně patentů. V roku 2008 se k této dohodě přidala i společnost MCP (pozdější SLM Solution GmbH).

Historie kovového 3D tisku nebyla ani jednoduchá ani rychlá. Ještě před pár lety nevypadala vůbec nadějně. Analytici snižovali svoje odhady na vyhlídky jeho růstu.

 

Trendy

Dnes je známo, že velké kovozpracující závody tento druh 3D tisku začínají do svého výrobního procesu přidávat. Ti největší světoví hráči dokonce rovnou koupí výrobce 3D tiskáren a nebo materiálu do nich.

Zároveň někteří výrobci průmyslových 3D tiskáren založených na jiných technologiích 3D tisku rozšiřují svoje portfólio i o tento druh strojů jako například Stratasys, HP, Renishaw nebo EOS.

Přitažlivé a rostoucí odvětví láká i nováčky - německou společnost Trumpf, Desktop Metal, Digital Metal, Markforged a XJet. Právě firma Desktop Metal, která je průkopníkem v menších a cenově dostupnějších kovových 3D tiskárnach, se stala koncem roku 2018 miláčkem investorů. V polovině ledna 2019 do ní téměř půl miliardy dolarú investoval Koch Industries Distruptive Technologies, čím se hodnota firmy zvedla přes 1,5 miliardy dolarů. Do společnosti Desktop Metal již investovali takoví giganti jako GE a Ford. 

Očekává se, že v průběhu několika let tento druh kovovýroby v odvětvích jako je automobilová či letecká výroba, bude úplně běžným postupem. Těžařský průmysl a energetika bude také tento druh 3D tisku aktivně využívat. Budou přibývat profesionální poskytovatelé i tohoto druhu 3D tisku.

 

Výhody

  • Lze používat slitiny

  • Silnější a pevnější výrobky

  • Menší poréznost oproti SLS

  • Minimální odpad v porovnání s klasickou výrobou

  • Unikátní složité struktury jinak nevyrobitelné

 

Nevýhody

  • Celý výrobek lze tisknout pouze z jednoho materiálu

  • Vysoké ceny tiskáren, jejich dílů, provozu a materiálů

  • Nutnost použít ochranné prostředky a speciální prostory pro 3D tiskárny

  • 3D modely se speciálním designem, nelze použít běžně dostupné 3D modely pro jiný druh 3D tisku nebo CNC obrábění

  • Pro design 3D modelu je třeba brát v potaz vlastnosti tiskového materiálu

  • Kovové výtisky mají jiné fyzikální vlastnosti než kovové odlitky

  • Zatím nevhodné pro velkovýrobu

  • 3D tisk dlouho trvá

  • Omezená velikost výtisků

 

Pokud tento druh technologie 3D tisku pro svůj projekt zvažujete, rádi vám poradíme, nebo rovno 3D výtisk zajistíme. Kontaktujte nás. 

Používáme cookies