logo

Digitální stomatologie

Jak dentální 3D tisk funguje? A jak ho děláme v cotu?

Možná jste už slyšeli o digitální stomatologii. Zní to tak futurologicky. Co to vlastně je?

Je to poměrně jednoduché. Jde o proces převodu informací do digitálního (tj. počítačem čitelného) formátu.

Vezměme si například proces vyhotovení nového můstku pro pacienta. V digitálním procesu je nejprve naskenována jeho čelist intraorálním 3D skenerem, nebo je skenerem naskenován sádrový odlitek z otisku pacientovy čelisti. Pak jsou tyto data nahrána do dentálního software, ve kterém zubní laborant vytvoří 3D model budoucího můstku tak, aby co nejvěrněji kopíroval zuby původní a co nejlépe zapadal do celkového skusu.

Aby si správnost tohoto 3D modelu laborant ověřil, použije věrného modelu pacientových čelistí vytištěný na 3D tiskárně. Cena modelu čelistí je 400.-Kč. Pokud laborant nemá k dispozici vlastní 3D tiskárnu, může využít naší služby 3D tisku na zakázku a tento model mít do 48 h.

Tiskne se i můstek samotný – z keramického kompozitu - v ten samý den, kdy data od laboratoře obdržíme. My v cotu používáme materiál od předního německého výrobce Detax, protože ho lze tisknout ve světelném spektru 385 nm. To znamená, že výtisk si zachová svou biokompatibilitu a zůstává klasifikován jako zdravotnické zařízení třídy IIA. Neohrožuje tak nijak pacientovo zdraví.

Revoluční novinkou na trhu je materiál CROWNTEC od švýcarského výrobce dentálních výplňových materiálů Saremco Dental AG. Můžete tisknout korunky či umělé zuby, které vydrží v ústech pacienta až 5 let. Řeší se tak zásadní problém pro dentální laboratoře a stomatology: mít možnost tisknout z materiálu, který časem nedegraduje a ponechává si stejné fyzikální vlastnosti a zároveň je biokompatibilní - tedy zdravotně absolutně nezávadný. 

Tímto způsobem v ČR nikdo kromě nás netiskne. Většina poskytovatelů 3D tisku, prodejců 3D tiskáren dokonce ani zubní laboratoře, které si nakoupili 3D tiskárny, se nad světelným spektrem nikterak nezamýšlí.

Vystavují tak pacienty dosud neznámému riziku plynoucí z toho, že několik týdnů nosí dočasné náhrady z materiálů nesprávně ošetřených. Fotocitlivé pryskyřice pro 3D tisk jsou přitom složité a poměrně nové materiály a jejich dlouhodobé účinky na lidské tělo nejsou dostatečně prozkoumány.

Tento fakt spolu s cenou dentální tiskárny a náročností její obsluhy nepochybně způsobují, že ve třetině českých laboratoří se zuby stále ještě vyrábí postaru „analogovou“ metodou. Jedná se o náročnou ruční práci, která se navíc nikdy co do přesnosti nemůže přiblížit digitálu. Moderní metody dokážou ušetřit až polovinu času i lidského nasazení.

 

Dentálním 3D tiskem je možné vyrobit:

  • neviditelná rovnátka

  • dlahy

  • chrániče na zuby pro sportovce na míru

  • transplantační šablony

  • snímatelné náhrady (lidově nazývané také protézy)

  • nejrůznější modely – ať už části čelistí, nebo celé pro ortodoncii i protetiku.

 

Digitalizace se stává přirozenou součástí práce zubních laboratoří a zubařů. Bude to stejně tak přirozené jako to, že zubař pracuje s počítačem a neťuká do psacího stroje.

Zubní laboratoře mají na výběr: investovat do vlastního zařízení nebo nakupovat 3D výtisky od profesionálního poskytovatele dentálního 3D tisku. Protože prodáváme jenom zařízení a materiály, které sami dennodenně ke své práci používáme, jsme schopni našim zákazníkům poskytnout na českém trhu jedinečné poradenství v aditivní výrobě. Jakýkoliv problém máte, my jsme ho již určitě sami řešili a vyřešili. Poradíme vám, jak do vaší laboratoře zavést aditivní výrobu, tak aby přechod na ni byl rychlý a co nejméně bolestivý.

Věříme, že spolu se nám podaří urychlit zavedení digitalizace do zubních laboratoří, a zvýšit tak jejich produktivitu i spokojenost pacientů.

Používáme cookies