logo

Aditivní výroba finálních dílů a výrobků

Proč aditivní výroba? Jak na to?

Proč aditivní výroba?

Dospěli jsme do doby, kdy se 3D tisk výrazně posouvá od prototypování k výrobě finálních dílů a výrobků. A to nejen v automobilovém nebo leteckém průmyslu. Již není sporné, že za 10-15 let bude 3D tisk úplně běžnou součástí výrobního procesu nejrůznějších výrobků nebo alespoň jejich částí. V této souvislosti se místo 3D tisku využívá pojem aditivní výroba.

Firmy aktivně využívající aditivní výrobu mohou velice rychle získat nebo dále upevnit své vedoucí postavení ve svém oboru. Budou totiž moci přinášet na trh nové výrobky rychleji a levněji. Aditivní výroba jim umožní vyrábět, kdy potřebují, kolik toho potřebují a kde to potřebují, bez nutnosti držet kapitál ve skladových zásobách. Limitované edice nebo zákaznické úpravy budou mnohem dostupnější a snadnější.

Design při 3D tisku umožňuje více se zaměřit na funkčnost než vyrobitelnost dílů. Z praxe jsou známé příklady, kdy bylo možné výrazně snížit počet dílů ve složitém zařízení a přitom získat další výhody: snížení spotřeby materiálu, snížení hmotnosti celého zařízení, zjednodušení zkompletování zařízení. A přitom zachovat potřebné vlastnosti dílů i zařízení. Většinou právě naopak - dochází k jejich zlepšení.

 

Jak na to?

Určitě i mnohé české firmy by rádi objevili jaký potenciál má aditivní výroba právě pro ně. Ale není vůbec jednoduché se zorientovat ve velkém množství jednotlivých technologií, poskytovatelů 3D tisku na zakázku nebo prodejců 3D tisku.

Pokud s aditivní výrobou právě začínáte, doporučujeme vyzkoušet různé technologie 3D tisku. Pro výrobu konečných dílů není vhodná nejrozšířenější metoda 3D tisku z plastových strun - tzv. FDM ani momentálně rychle se šířící resinové LCD 3D tiskárny.

Je nutné zvolit profesionální a průmyslové 3D tisk využívající technologie DLP, MJP, SLS, SLM. Protože jejich ceny se pohybují v řádech stovek tisíc nebo i milionů, může pro vás mít smysl výroba na zakázku.

Na sériovou výrobu pomocí 3D tisku pro své zákazníky se zaměřujeme také my v cotu - experti na nejdetailnější metodu 3D tisku - DLP - na vlastních tiskárnách společnosti Asiga.  

 

Ne pro každou firmu je ale přijatelné svěřit svou výrobu do rukou externí firmě a tak zvažují možnost investovat do aditivní výroby na vlastních profesionálních nebo průmyslových 3D tiskárnách. Pokud je toto váš případ, můžete se také obrátit na nás a využít našeho poradenství pro aditivní výrobu.

 

Aditivní výrobu můžete ve svém podniku spustit těmito způsoby:

  • zakoupením drahé průmyslové tiskárny - zatím jediná možnost u kovového 3D tisku a 3D tisku z prášku (SLS)

  • vytvořením tiskové farmy - produkci zvyšujete dokupováním dalších 3D tiskáren - skvělá možnost u DLP 3D tisku.

Rádi vám pomůžeme zvolit pro vás tu správnou cestu. Kontaktujte nás.

Používáme cookies