logo

3D tisk pro prototypování

Nejznámější využití 3D tisku.

Všeobecně nejznámějším využitím 3D tisku je prototypování, které ještě donedávna úplně převládalo. Mnohé české firmy si 3D tisk v této oblasti osvojily nebo alespoň vyzkoušely. 3D tisk nejenom že neuvěřitelně urychlil vývoj nových produktů, ale hlavně umožnil více variací mírnými změnami designu a testování. Je tak možné vyvíjet výrobky s výrazně lepšími vlastnostmi nebo lépe odrážející potřeby uživatelů.

První modely

Pro testování prvních modelů s malými změnami v designu se jako nejlepší řešení jeví nákup vlastní 3D tiskárny. Nemusíte se tak obávat prozrazení citlivých dat, tisknete kdykoliv potřebujete a výtisky máte okamžitě k dispozici. Tuto možnost zvolte, pokud si vystačíte s materiály jedné zvolené metody 3D tisku.

Pro toto prvotní prototypování si firmy často vystačí s 3D tiskárnami využívajícími technologii 3D tisku z plastové struny - tzv. FDM. I zde však platí, že pokud potřebujete při prototypování přesnost - např. aby jednotlivé díly do sebe zapadaly – zvolte profesionální FDM tiskárny.

 

Modely pro testování

Při vyšších požadavcích na vlastnosti vytištěných modelů či prototypů už bude lepší využít 3D tiskáren, jejichž ceny se pohybují ve statisících i milionech Kč. Dříve než si profesionální nebo dokonce průmyslový stroj zakoupíte, doporučujeme vyzkoušet služby 3D tisku na zakázku. Poté, co se dostanete do stádia, že se vám vybraná technologie 3D tisku osvědčila a budete ji využívat pravidelně, je čas popřemýšlet o koupi vlastní 3D tiskárny.

Pro detailní díly a výrobky – šperky, velmi přesná soukolí… - je nejvhodnější tisk na tiskárnách využívajících technologii stereolitografie (na principu laseru, DLP či LCD) nebo MJP. cotu s.r.o. je zde velice zkušeným expertem testujícím a využívajícím desítky resinů s nejrůznějšími fyzikálními vlastnostmi.

 

Profesionální makety a funkční prototypy

Výroba profesionálně vypadajících maket nebo dokonce funkčních prototypů není tak snadná. Problémem bývá hrubý povrch 3D výtisků, který si vyžaduje povrchové opracování formou broušení a lakování.

Jde vesměs převážně o kvalitní a precizní ruční práci. Výsledek ale stojí za to.  I poměrně levný 3D výtisk z plastu je možné upravit tak, aby vypadal jako kovový odlitek, keramika či sklo a měl úplně hladký povrch.

Takovéto makety nebo prototypy můžete využít pro natočení reklamy nebo nafocení reklamních fotek mnohem dříve, než budou vyrobeny hotové výrobky. Můžete se jimi prezentovat na výstavách nebo před investory a nespoléhat na chladné počítačové vizualizace. Průzkum trhu s nimi je také mnohem přesnější než za použití nevzhledných FDM výtisků.

Konečné prototypy mohou posloužit i jako jádro do forem pro malosériovou výrobu. Tuto možnost doporučujeme, když vám záleží na celkovém vzhledu, a hlavně povrchu prototypů či prvních výrobků. Místo toho, aby se povrchově upravovalo několik kusů, se dokonale povrchově upraví jenom jádro formy (tzv. master model) a z formy vyjmete jeho dokonalé kopie s perfektním povrchem.

Věříme, že dostupnost 3D tisku usnadní vývoj produktů i vám a podnítí znovu zájem vynalézat nové výrobky i ostatní. Máte už nápad? Rádi ho s vámi prodiskutujeme. Kontaktujte nás.  

 


 

Používáme cookies